Cennet Hurması

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pazarda ya da markette dolaşırken turuncu domatese benzeyen bir meyve gözünüze çarpmıştır son zamanlarda… HURMA, TRABZON HURMASI, DOMATES HURMASI ya da CENNET HURMASI diye adlandırılmakta olup sağlığımıza mucizevi bir dokunuşu olduğunu söyleyebiliriz.

Anavatanı Uzak Doğu olan bu  meyvenin  Botanik ismi “Diaspyros Kaki” yani tanrının yiyeceğidir.Yedikten sonra dilinizde kalan tuhaf  his dışında lezzeti  hepimizin malumu.?
Liften zengin bir meyve olması nedeniyle bağırsaklarımızın dostu ve önemli bir anti- tümör özelliğine sahiptir. Ayrıca antienflamatuvar (iltihap karşıtı), antienfektif ve antihemorajik (küçük kan damarlarında kanama önleyici) özelliklere sahiptir. Ayrıca bol miktarda antioksidan içermektedir. Tüm bunların yanında potasyum, manganez ve fosfor gibi antioksidan içeren minerallerden zengindir. Genel olarak diyebiliriz ki cennet hurması yaşlanma karşıtı, hücrelerimize zarar veren serbest radikal isimli gizli düşmanlarımıza karşı kalkanlarımızdan en önemlilerinden bir tanesidir.
Tüm bu avantajlarının yanında  cennet  hurmasının glisemik indeksi yüksek olduğundan, kalori hesaplamasının yanında glisemik indeksinin de göz önünde bulunduruması önem kazanmaktadır. Glisemik indeks alınan besinlerin kan şekerinizi yükseltme derecesidir. Besinlerin glisemik indekslerinin düşük olması, yani kan şekerini ani olarak yükseltmemesi tüm bireylerde ve özellikle diyabetli bireylerde tercih edilmektedir.  Glisemik indeks (GI) sınıflamasında 40’ın altı düşük, 40-60 arası orta ve 60-100 arası yüksek olarak kabul edilir.

Domates  hurmasının GI 50 dir.Yani kan şekerini orta derecede hızlı yükseltir.Günde en fazla 1 tane bir avuç içi büyüklüğünde tüketmek 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir. Özellikle diyabet hastaları kan şekerini ani yükseltmemesi için bir günde sadece bir kere ve yanında protein veya yağ içeren bir besinle ile birlikte tüketmelidir. Bu durum kişilerim kan şekerlerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacaktır. Örneğin bir orta boy domates hurması ve yanında 2 yemek kaşığı yoğurt veya 10 adet bademveya fındık veya  2 adet ceviz yenmesi yeterli olacaktır.

Arş.Grv. Dyt. Cemaliye SÜT 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir