Kinoa

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

2016 yılı uluslararası bakliyat yılı ilan edildi. Bu yıl bol bol bakliyatlardan konuşacağız.Bu yüzden de sizlere kinoadan bahsetmek istedim.Salatalarımızı pilavlarımızı ve daha bir çok yemeğimizi bu besin ile yapabiliriz. Faydaları saymakla bitmeyen tahılımız kinoa ile kurubaklagilleri bir araya getirerek bir de üzerine C vitamini kaynağı besinler ile salatımızı zenginleştirerek hem protein kalitesi yüksek hem de demir emilimi maksimum düzeylerde olan bir salatalar hazırlayabiliriz.

Yurtdışında yaklaşık 10 yıldır çok yaygın tüketilen kinoanın bizim ülkemizde de raflarda yerini iyice sağlamlaştırmaya başladı.Kinoalı kahvaltılar, salatalar, ana yemekler hem soframıza hem de vücudumuza iyi geliyor.Chenopodium quinoa, zengin bir protein kaynağı kinoa tahıl grubundan olarak düşünülse de aslında tam olarak bir tahıl değil; ıspanak, pazı, pancar gibi besinlerin bulunduğu ailenin bir üyesidir.

İlk olarak inkalar tarafından 5.000 yılı aşkın bir süre önce Peru’da ekilmiş ve onlar tarafından ‘’tahılların anası’’ olarak adlandırılmış. Soğuk, sıcak havalarda ve tuzlu, kumlu topraklarda hayatta kalabilen kinoanın değişik yetiştirilme koşullarıyla 250 değişik çeşidi vardır. Bitkinin yalnızca tohumları değil yaprakları, sapları da dahil olmak üzere bütün parçaları yenebiliyor.

Kinoada bulunan betacyanin pigmenti ona parlak kırmızı bir renk verse de bazen turuncu, pembe ,mor veya siyah renktede olabiliyor.

Kinoa lisin ve isolösin olmak üzere tüm temel aminoasitleri içeren yeterli bir protein kaynağı olarak kabul ediliyor. Tahıllarda sınırlayıcı amino asit olarak bilinen ve eksik olan lisin ve isolöysin aminoasitleri, kinoada önemli miktarda bulunur. Bu yönüyle tahıllardan daha iyi protein kaynağı olarak gösteriliyor.

Kinoa; buğday, çavdar, yulaf, darı, mısır ve pirinçten fazla proteine sahiptir.     Yağ oranı düşük bir besin olarak kabul edilmektedir.

Kinoa, kalsiyum, magnezyum ve manganezin çok iyi bir kaynağıdır. Ayrıca bazı B vitaminlerini, E vitaminini ve diyet lifini de içerir. Bir tahıl gibi kahvaltılarda kahvaltılık gevrek olarak yenilebilir, öğle ve akşam salatalara eklenebilir. Kinoa tüm tahıllar içerisinde en az alerjen özelliğe sahiptir, gluten içermediği için glutene duyarlı olan çölyak hastaları için karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarını karşılayan   besleyici ve lezzetli bir besindir.

Kinoalı salata;

3 Yemek kaşığı kinoa

2 yemek kaşığı bulgur

Domates

Salatalık

Limon

Maydonaz

Marul

 

Hazırlanışı; 3 yemek kaşığı kinoa ve 2 yemek kaşığı bulguru haşlayın.Üzerine kırmızı veya karabiber ekin. Limon sıkıp karıştırın. Maydanoz , salatalık, marul ve domates ilavesiyle salata olarak tüketebilirsiniz. Servise hazır … Afiyet olsun ….

 

DYT. Seniha Çukurovalı

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir