Okulda Geçecek Renkli Bir Gün İçin Renkli Kahvaltı Hazırlayın

Kahvaltı sofrasında ne kadar fazla renk bulunursa; çocuğunuz o kadar renkli ve keyifli güne başlar. Farklı renkteki meyve ve sebzeler farklı renklerde antioksidan, vitamin ve mineral içerdiğinden sağlık açısından oldukça önemlidir.

Kahvaltının, çocuklarda günlük enerji ve besin gereksinimine katkısının yanında, çocuğunuzun derslerdeki konsantrasyonunun ve buna bağlı olarak başarısını arttırması, günlük yaşantısında daha aktif ve canlı olması ve tabi ki hastalıklardan korunarak sağlıklı olması için mutlaka kahvaltı yapması gerekir.

Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 10-12 saatlik bir süre geçmekte ve vücudumuz uyurken de çalışmaya devam etmektedir. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Yeni bir güne sabah kahvaltı yaparak başlamak, güne istekli başlamada ve verimli bir şekilde sürdürmede büyük rol oynamaktadır.

Kahvaltı yapmadan gelen çocuklarda kan şekeri düşüklüğüne bağlı şikayetler, halsizlik, baş dönmesi, bayılma hissi, terleme, çarpıntı, baş ağrısı, mide ağrısı, bulantı, karın ağrıları sıkça gözlenmektedir. Belirtiler çocukların bir şeyler yemesi ile düzelse de öğrenme üzerindeki etkileri düzeltilememektedir.

Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin;Sınıf içerisindeki başarısının daha fazla, kavrama yeteneklerinin daha iyi, problem çözme gibi konularda daha başarılı, beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları, kilo kontrolünü daha iyi sağlayabildikleri belirtilmektedir

KAHVALTIDA TÜKETİLMESİ GEREKENLER

  • Süt, yumurta, peynir gibi besinler protein yönünden zengindirler. Açlık ,yorgunluk gibi duyguların önlenmesinde etkili olurlar. Bu yiyeceklerden birisinin mutlaka her gün kahvaltıda bulunması önemlidir.
  • Yumurta haftada en az 2 defa tüketilmelidir.
  • İçecek olarak süt taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir. Süt haftada en az 2 defa içilmelidir.
  • Kahvaltı öğününde her çocuğun 2- 3 dilim ekmek tüketmesi gerekir.
  • Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluşumunu önlerler, konsantrasyonu arttırırlar.
  • Çiğ sebzelerden domates, salatalık, maydanoz, biber gibi yeşillikler ile dilimlenmiş taze meyveler muhakkak kahvaltıda mevsimine uygun olarak bulundurulmalıdır. Vitamin ve minerallerin en önemli kaynakları sebze ve meyvelerdir.
  • Kahvaltıda içilen çay besinlerde bulunan faydalı bileşiklerin kaybolmasına neden olur. Bu yüzden kahvaltıda süt veya taze meyve suyu içmek en sağlıklısıdır.

Dyt. Özge YÜCEL TÜNAY