Kafein Tüketiminin Yararları ve Zararları Nelerdir ?


Kafein, günlük hayatta tüketilen birçok üründe bulunan doğal bir maddedir. En sık bilinen kafein içeren ürünler, gün boyunca sıklıkla tüketilen çay ve kahvedir. Bunların yanı sıra çikolata ve asitli içecekler de kafein içerir. Günlük tüketilen gıdaların yanı sıra ağrı kesici ilaçlarda da kafein bulunmaktadır. Kafein içeren içecek ve yiyecekler aşırıya kaçılmadığı sürece faydalı bir madde olarak bilinir. Bu oranlar kişiden kişiye değişiklikler gösterse de günde 2 – 3 fincan kahve, 4-5 bardak çaydan daha fazlasını tüketmemek gerekir.

Araştırmalara göre 1 bardak çayda 50 miligram1 fincan kahvede 100 miligram kafein bulunuyor. Kafein tüketiminin insan vücudundaki etkileri ise 250 miligram ve üzeri tüketimde ortaya çıkmaktadır.

Yararları Nelerdir ? 
Sağlık sorununuz yoksa günde 1 fincan tüketeceğiniz kahve bile vücudunuz için faydalı olabilir. Özellikle normal dozlarda kafein tüketimi karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Uyarıcı etkisi nedeniyle astım, prematüre apnesi, karaciğer yağlanması , Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Ayrıca atletler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ise, kilo başına 10 miligram kafein tüketiminde atletlerin performansının arttığı gözlemlenmiştir. Günde 2 – 3 fincan kahve tüketen erkeklerde ise safra taşı oluşumu azalmaktadır. Her ne kadar bağırsakları yumuşatsa da fazla kafein tüketimi ishale de yol açabilir.

Zararları Nelerdir ? 

Her şeyin olduğu gibi kafeinin de faydalarının yanı sıra insan vücuduna olumsuz etkileri bulunmaktadır. Uykusuzluk problemlerinde veya psikolojide canlandırıcı etkisi olan kafein fazla tüketildiğinde, sinirlilik, yorgunluk veya depresyon gibi psikoloji üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Uykusuzluk hastalığını anlatırken aşırı kafein tüketiminin  en önemli etkenler arasında olduğunu görmekteyiz.  Yemek sırasında veya yemeğin arkasına tüketildiğinde insan vücudu için gerekli çinko, demir emilimi azalmaktadır. Aşırı tüketimde kalp ritmini bozduğu gözlemlenen kafein yüksek tansiyon hastalarında da tansiyon artışını tetiklemektedir. Midede asit salgısını artırdığı için gastrite yol açabileceği gibi mide yanmalarına da sebep olabilir. Ayrıca migreni de tetiklemektedir. Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakları çalıştıran kafeini çok veya gereğinden fazla dozda tüketen kişiler daha sık idrara çıkmaktadırlar. Bu nedenle vücuttan daha fazla mineral ve vitamin atılmaktadır. 

Tedavisi 
Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir.

Bolca su için.

Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar.

Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin. Havucu iyice çiğnemeniz çok önemlidir.

Meyveler dahil fazla tatlı bir şeyler tüketmeyin. Çünkü çoğu kişi tatlı isteğini bastırmak için kafeine başvurmaktadır.

Dyt. Merve Altuner

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir