Vücudumuzda boyun kısmımızın altında yer alan tiroit bezinin vücut çalışmasında bir çok önemli görevi bulunmaktadır. Tiroit bezinin normal fonksiyondan daha az çalışması durumuna “hipotiroidi” denmektedir. Tiroit bezlerinin az çalıştığı durumlarda; halsizlik, erken yorulma, kabızlık, üşüme, soğuk tahamülünde azalma, cilt kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilmekte ve bu durumda mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Tiroit bezinin çalışma düzeyi “TSH hormonu” değerlerinin tetkiki ile belirlenebilir. Tiroit bezi normalden az çalıştığında bu hormonun kana verilmesi de artar. Bu durum özellikle bebek ile çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliğe neden olabilmektedir. Yetişkin bireylerde ise vücutta ve metabolizmada genel bir yavaşlama söz konusu olur.
Tiroit rahatsızlığı olan kişilerin dikkat etmesi gereken öneriler aşağıdaki gibidir;
- Yeterli ve dengeli bir beslenme modeli uygulanmalıdır. Diyetiniz karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, posa ve su tüketimi beslenme uzmanınızın size en uygun şekilde hazırladığı beslenme planı doğrultusunda belirlenmelidir. Beslenmenizin parmak iziniz kadar özel olduğunu ve sadece sizin için planlanmış beslenme programlarını uygulamnız gerektiğini unutmayınız.
- Omega 3 kaynağı olarak balık haftada en az 2 porsiyon tüketilmelidir.
- Kurubaklagiller ve tam tahıllar diyette muhakkak yer almalıdır ve artırılmalıdır.
- Tiroid hormonlarının çalışmasını yavaşlatan besinlerin (guatrojenik besinler) tüketiminde, aşırıya kaçılmamalıdır. Bunlar; brokoli, turp, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam gibi besinlerdir.
- Alkol tüketimi azaltılmalıdır.
- Yeterince iyotlu tuz tüketimi sağlanmalıdır. Bu oran doktorunuz ve diyetisyeniniz tarafından size özel ayarlanmalıdır.
- Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Düzenli egzersiz, tiroid bezinin salgısını ve salgılanan tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artmasını sağlar. Bu sayede yavaş çalışan metabolizmanın hızı artırılabilir.
- Kafein içeren kola, kahve, çikolata gibi içecek ve yiyecekler günlük beslenmeniz içerisinde azaltılmalıdır.
- Sigara tiroid hormonlarının üretimini azalttığından tüketilmemelidir.
Tiorit sorunu olan bireyler mutlaka bir endokrinoloji uzmanına ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği’ne bağlı bir beslenme uzmanına danışıp doğru ve detaylı bilgileri alabilirler.S
Uzm. Dyt. Tuğçe Cumaoğlu