Hayatımızın Vazgeçilmezi Su

Su içmek için o kadar çok sebebimiz var ki; suyun bizim için sağladığı faydaları okuduktan sonra bunu daha iyi anlayacaksınız.

Su, vücudun sıvı ihtiyacını en iyi karşılayan ve insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli besin öğesidir. İnsan besin almadan haftalarca yaşayabilmesine rağmen, susuz kaldığında sadece birkaç gün yaşayabilmektedir. Vücudumuzun su oranı yaşımıza ve cinsiyetimize göre %42 ile %75 arasında değişmekle birlikte, ortalama olarak %59’u sudan oluşmaktadır. Çocukların vücutlarındaki su oranı yetişkinlere göre daha fazladır. Vücudumuzdaki karbonhidratlar ve yağın tümünü, proteinlerin yarısını, vücut suyunun ise %10’unu kaybettiğimizde hayatımız tehlikeye girmekte, %20 oranındaki su kaybı ise ölümle sonuçlanmaktadır.

Suyun bize sağladığı yararlara bakacak olursak:

  • Vücudumuzdaki besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasını sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Vücuttaki ödemi atar.
  • Atık ürünlerin taşınması ve böbreklerden atılmasını sağlar.
  • Vücut ısısının denetimi ve eklemlerin kayganlığını sağlar.
  • Su midede hacim oluşturarak, tokluk hissi verir. Öğünlerden önce su içmek, fazla yememizi önler ve kilo vermeye dolaylı yoldan yardımcı olur.

Su ihtiyacı, yediğimiz besinlere, hava sıcaklığına, hareketlilik durumu gibi nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kilolu insanlar, metabolizmalarını hızlandırmak için daha fazla su içmelidir.

Spor yapanlar, ter ve solunumla sıvı kaybettikleri için yeterli miktarda su içmeleri gerekmektedir.

Su dışındaki hiçbir içeceğin suyun yerini tutmadığını unutmamalıyız ve içtiğimiz diğer içecekleri günlük tüketilmesi gereken su miktarından saymamalıyız. Su yerine tüketilen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve alkollü içecekler diüretik olmalarından dolayı vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bu sebepten çay, kahve gibi içecekleri içtikten sonra suyu da tüketmeye çalışmalıyız.

Günde 2-2.5 litre (10-12 bardak) su içmeye özen göstermeliyiz. Özellikle yaz aylarında, terleme yolu ile vücuttan su kaybedildiği için yeterli su içmeye daha fazla dikkat etmeliyiz. Vücudumuz için gereken su miktarını bir anda ve fazla miktarda tüketmek yerine gün içinde belirli zaman aralıklarıyla tüketmeliyiz.

Bazı kişiler suyun tadını sevmediklerinden dolayı az su içtiklerini söylerler. Suyun içerisine mevsimine uygun meyve dilimleri (karpuz parçaları, portakal, limon dilimleri) veya nane, tarçın gibi damak zevkine uygun besinleri ekleyerek tüketebilirler. Su içmeyi unutmamak için ise su şişesini yanımızda bulundurmalıyız.

En önemlisi de su içmek için susama hissinin gelmesini beklememeliyiz. Yeterli miktarda su tüketerek sağlıklı yaşayalım.

Dyt. Gaye Taşkentli