Amerikan Diyabet Birliğinin beslenme önerilerine göre eğer Diyabetli bir birey alkollü içki tüketmek istiyorsa , günlük alınan miktar yetişkin kadın bireyler için 1, yetişkin erkek bireyler için 2 birim olarak sınırlandırılmalıdır. Eğer bir diyabetik birey tedavisinde insülin veya insülin salınımını arttırıcı veya şeker dengeleyici kullanıyorsa, bu bireyin alkollü içki içmesinin temel tehlikesi, kan şekerinin düşmesidir (hipoglisemi). Eğer, alkollü içki yanında herhangi bir besin olmadan tüketiliyorsa bu hipoglisemi için daha riskli bir durumdur. Çünkü alkol glikoza dönüşemez. Eğer hiçbir besin tüketilmeden alkol tüketilirse vücudun glikoz sağlayacağı bir kaynağı olmaz ve böylece kan şekeri düşer. Ayrıca, alkolün hipoglisemiye neden olucu etkisi, alkol alımından itibaren 12-16 saate kadar devam etmektedir.
Alkollü içki alımından sonra düzenli olarak kan şekeri ölçülmelidir. Örneğin, akşam yemeğinde alkol tüketilmiş ise gece yatmadan ve sabah kahvaltıdan önce mutlaka şeker ölçülmelidir. Eğer kan şekeri düşük seyrediyorsa hemen uygun şekilde karbonhidrat içerikli tedavi uygulanmalıdır. Hipoglisemiyi önlemek amaçlı alkol alımını takip eden ilk ara öğüne ek olarak 15 gram karbonhidrat ilavesi yapılması uygun olabilir.
Alkol tüketiminden önce insülin dozunda değişiklik yapılması gerekmez, fakat, alkol ile birlikte aşırı miktarda karbonhidrat alımı söz konusu ise insülin doz ayarlaması yapılmalıdır. Diyabetli birey, alkolü her zaman yeterli miktarda karbonhidrat içeren bir öğünle tüketmeli ve muhtemel bir hipogliseminin nasıl tedavi edilmesi gerektiğini öğrenmelidir.
Peki Hipoglisemiyi Önlemek İçin Alkolün Yanında Ne Tüketilmelidir?
Düşük karbonhidratlı olan içkilerin (cin, votka, viski vb.) yanında ek karbonhidrat alınmalıdır. Düşük karbonhidratlı içki alımında genelde 1 dilim kepekli ekmek veya 15 gram karbonhidrat içeren düşük glisemik indeksli yani şekeri hemen yükseltmeyen besinler tüketilmesi uygundur. Çünkü kepek uzun sürede kana karışacak ve hipoglisemiye girmeyi önleyecek. Hemen kana karışan takviyeler almamak gerekiyor. Eğer akşam düşük karbonhidratlı alkol alınmışsa yatarken kan şekeri 180 mg/dL civarında olmalıdır ki sabah hipoglisemisi ile karşılaşılmasın.
Kırmızı şarap, rakı, bira gibi alkollü içkilerin karbonhidrat içeriği yüksek olduğundan yanlarında karbonhidrat içeren besinler yerine peynir gibi protein içerikli besinler tüketilmelidir. Çünkü yanında karbonhidrat içeriği olan bir besin tüketilirse şekeri yükseltecektir. Fakat alkole eşlik olarak karbonhidrat içeriği olmayan veya düşük karbonhidratlı ve protein içerikli besin tüketilirse şekeri dengelemeye yardımcı olur.
Dyt. Hüseyin SENCAR