Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Sağlıklı beslenmek, vücut sağlığı ve bütünlüğü açısından çok önemlidir. Beslenme esnasında doğru bilinen yanlışlar çok fazladır. Düzenli olarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayan, vücut ağırlığı kaybı dışında vücut ağırlığını koruma bilinci aşılamayan ve uzun süre uygulanamaycak kadar katı kuralları olan diyetlerin uygulanmaya çalışması bireylerin sağlığını tehdit ediyor. 

 Beslenmede doğru bilinen yanlışlar; 

  • Diyet, aç kalmak demektir. Çok düşük kalorili diyet yapmak. 

Diyet: Bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak yeterli ve dengeli beslenmesidir. Diyet, kişiye özel olmalıdır. Her bireyin alması gereken enerji, besin ögeleri farklıdır. Çevreden duyulan, uzman tarafından önerilmemiş zayıflama yöntemleri genellikle kişinin sağlığını olumsuz etkileyen yöntemlerdir. Hayat tarzı değişikliğini kabullenmeden yapılan diyet denemeleri uzun vadede başarısızlıkla sonuçlanır. Bu da bireyin zayıflamaya olan inancını azaltır. Kendinize birçok yasak koyup, hayatınızı kısıtladığınız diyetlerin sonucu hayal kırıklığıdır. 

  • Öğün atlarsam kilo veririm. Tek öğün yemek zayıflatır. 

Uzun süreli açlık durumunda metabolizma hızı yavaşlar ve ağırlık kaybetmek zorlaşır. Az az sık sık beslenmeniz metabolizma hızınızı arttıracağından ağırlık kaybetmenizi kolaylaştıracaktır. Öğün atlayan kişiler kısa sürede kilo verebilir. Ancak daha sonra hızla verilen kilonun tamamı ve fazlası geri alınmaktadır. Vücudu bütün gün aç bırakıp sadece akşamları yemek kilo alınmasına neden olan en önemli etkenlerden biri. Yaklaşık olarak 18-20 saat aç kalan vücut bu durumun devam edeceğini düşünür ve  yediklerini yağ olarak depolamaya başlar. Halsizlik, yorgunluk, kanda ürik asit artışı, kansızlık, saç dökülmesi, ruhsal bozukluk, uykusuzluk aç kalarak bireyde meydana gelebilecek en önemli sağlık sorunları arasında yer alır. 

  • Akşam yemeğinden sonra yemek yersem kilo alırım. Saat 19:00’dan sonra bir şey yersem şişmanlarım.

Uyumadan 2 saat öncesine kadar ara öğün yapmak metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir ve vücut ağırlık kaybını kolaylaştırır. Sağlıklı vücut ağırlığı kaybı için temel kural yemeğin ne zaman yenildiği değil, gün içerisinde ne kadar yenildiği ve ne kadar  fiziksel aktivite yapıldığıdır. Öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlanırsa, saat 19:00’dan sonra yenilen yemekler kilo alımına neden olmaz ve kilo kontrolünü sağlar. Yemek yeme saatine günün en önemli öğünü olan kahvaltıyla başlayarak, öğünler arasından en az 3-5 saat boşluk bırakmak gerekir.

  • Bitkisel çaylar içerek zayıflarım. Sabah aç karnına limon suyu içersem yağ yakarım. 

Hiçbir bitkisel çay tek başına zayıflatmaz. Hiçbir besinin mucizevi etkisi yoktur. Zayıflamak için bireylere özel diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programları uygulanmalıdır. Hiçbir besin yağ yakamaz. Bu içecekleri içerek mide asidini artırıp daha çok acıkmak yerine salatalara limon sıkılmalıdır. 

  • Zayıflamak için ekmeği kesmeliyim.

Ekmek vitamin ve lif kaynağı olması dolayısıyla önerilen miktarda ekmek tüketiminin hiçbir zararı yoktur. 

  • Su içersem zayıflarım.

Sağlıklı beslenmenin bir parçası olan su, vücut için gerekli olan sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlar. Yine vücutta oluşan toksik maddelerin uzaklaşması için su içmek gerekir. Kaliteli vücut ağırlığı kaybında ise vücudun ihtiyacı olan enerji, karbonhidrat, protein, vitamin ve diğer bazı mineralleri içermediği için tek başına zayıflama etkisi yaratmaz. Sağlık için günde ortalama 2 litre su içmek yeterlidir. 

  • Diyet yapamıyorum, sadece spor yapsam kilo veririm.

Diyet kelimesi ‘aç kalmak’ değil, bilinenin aksine ‘sağlıklı beslenme’ anlamı taşır. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenmenin beraber yürütülmesi gerekir. 

  • Diyetimi her gün tartılarak takip ediyorum.

Her gün tartılmak veya günde birkaç kez tartılmak doğru sonuç vermeyeceği gibi diyet motivasyonunu düşürebilir. Ağırlık kontrolünü; haftada 1 kez, aynı giysilerle ve sabah aç karnına yapmalısınız. 

  • Zayıflama ilaçlarıyla zayıflarım.

Zayıflama ilaçları; kontrolsüzce satılan, hiçbir diyetisyen veya doktor tarafından tavsiye edilmeyen, sağlığı olumsuz etkileyecek ciddi yan etkileri olan ürünleridir. Bilinçsizce tüketilen bu ilaçlar kişide başta tansiyon ve kalp rahatsızlıkları olmaz üzere ölüme kadar giden zararlar verebilirler. 

  • Hızlı ağırlık kaybetmek hızlı sağlığa kavuşmaktır. 

Şok diyetlerin enerjisi olması gerekenden çok aza indirgenmiş diyetlerdir. Vücudun ihtiyacı olan besin ve besin ögelerinin yeterli miktarda alınmamasına neden olur. 

Dyt. Mualla Seray Birikim

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir