Hastalıklar, bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu zamanları fırsat bilerek ortaya çıkarlar. Bağışıklık sistemimiz özellikle mevsim değişimlerinde daha fazla etkilenmektedir. Bu dönemlerde soğuk algınlığı, nezle ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riskimiz artar. Hastalıklarla mücadelede yeterli ve dengeli beslenme kuvvetli bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazdır. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile bağışıklık kalkanını her an çalışır halde tutabiliriz. Tam tersi durumda ise yetersiz beslenme hastalıklara yakalanma riskimizi arttırmakta ve hastalıkların iyileşme süresini uzatmaktadır.
Daha güçlü ve dirençli bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için yapmanız gerekenler şunlardır:
C vitamini tüketimine özen gösterin. C vitamini güçlü bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca C vitamini içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında yer alır. Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırmakta ve güçlendirmektedir. Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, brokoli, kivi, greyfurt önemli kaynaklarıdır.
Zencefil tüketin. Taze zencefil, B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez ve lif açısından zengindir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların belirtilerini azaltır.
Şekerli gıda tüketimini azaltın. Yüksek şekerli beslenenlerde, kandaki yüksek şeker bağışıklık sistemini oluşturan kan hücrelerinin savunma gücünü düşürür, kötü hücrelerin büyüyüp gelişmesi için uygun ortam yaratır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Yapay gıdalardan uzak durun. Kimyasal maddeler, suni tatlandırıcılar, fabrikasyon gıdalar da beslenmede en az olmalıdır. Bu gibi gıdalar da vücudun normal dengesini bozarak bağışıklık sistemini baskılar.
Bol su için. Pek çok kişi kış mevsiminde su tüketimini ister istemez azaltır. Fakat bağışıklık sisteminin gücünü azaltabilecek bazı zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılabilmesi için düzenli olarak su içmeye devam etmek gerekir. Her gün en az 8 su bardağı su içtiğinizden emin olun.
Kötü alışkanlıklarınızı terk edin. Paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdaların, kafeinin, alkolün ve sigaranın fazla tüketimi bağışıklık sistemini tehlikeye sokan zararlı alışkanlıklardandır. Bunları terk ederek bağışıklık sisteminize ve vücudunuzun işleyişine destek verin.
Bitki çaylarını abartmadan hayatınıza katın. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, rezene, anason, kekik otu gibi bitki çaylarının da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.
Bol sebze ve meyve tüketin. Vitamin ve mineral çeşitliliğini sağlamak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimini ihmal etmeyin. Sebze ve meyvelerde vitamin kaybını önlemek için ne yapmalı?
- Kabuklu yenilebilen meyve ve sebzeleri kabukları ile beraber tüketin. Bir çok vitamin ve mineral en fazla sebze ve meyvelerin dış kısımlarında bulunur.
- Sebze az suda pişirin.
- Sebze ve meyveleri yıkarken suda betletmeyin.
- Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesin.
- Sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun, eğer çiğ tüketilebilecekse pişirmeden tüketin.
- Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu unutmayın.
Dyt. Banu Özbingül ARSLANSOYU