Ara Öğün Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

Bu yazımda sizlere sağlıklı diyet yaparken, sağlıklı yaşamak ve doğru bir şekilde kilo vermeniz için ara öğünlerin neden önemli olduğunu ve doğru bir ara öğünün nasıl olması gerektiği sorularına yanıt vermeye çalışacağım.

Birçok diyet programının vazgeçilmezlerinden olan ara öğünleri neden tercih ettiğimizi size birkaç adımda açıklayacağım.

Ara öğünler, ana öğünler arasında bulunan uzun açlık süreçlerini kısaltır. Kısalan açlık periyotları ana öğünler sırasında kontrollü olmanızı sağlar. Böylece daha doğru ve az beslenip diyetinize tam uyum sağlarsınız. Araştırmalar ara öğün yapanların gün içinde daha az kalori aldığını gösteriyor. Uzun süre açlık durumlarında, kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşer. Bu size olduğunuzdan daha aç hissettirir. Ayrıca uzun süre düşük seyreden kan şekeri seviyeleri, beslenme sonrası hızlı bir şekilde yükselecektir. Hızlı düşen ve yükselen kan şekeri vücudunuzun hızlı bir şekilde yağlanmasına sebep olur. Düzensiz kan şekeri düzeyleri kalp damar hastalıklarından diyabete kadar birçok sağlık problemine sebep olabilir.

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ

MEYVE: Kilo kaybı diyetlerinde ara öğün denilince ilk akla gelen meyvelerdir. Sağlıklı beslenmek için mevsiminde doğal ve taze olan meyveleri tercih etmeliyiz. Porsiyonlara dikkat etmek şartıyla sezon meyveleri ara öğün olarak tüketilebilir. Sabah ve öğlen yemeği aralığı genelde daha kısa olduğu için bu meyveler ara öğün için daha çok tercih edilebilir.

 YAĞLI TOHUMLAR: Fındık, badem, ceviz, keju fıstığı ( fil dişi), içerdikleri sağlıklı yağlar açısından tercih edilebilir. Fakat unutulmaması gerekir ki bu besinlerin yüksek yağ içeriklerinden dolayı enerjileri de çok yüksektir. Bu nedenle hem bunların çiğ olanlarını tüketmeliyiz hem de porsiyonlar 10 adet badem, 8 adet fındık, ceviz için ise 2 adet ile sınırlı olmalıdır. Tabi kuruyemiş tüketiminde en önemli faktör kavrulmamış, çiğ ve tuzsuz olarak tüketmektir. Kuruyemişlerde bulunan önemli bileşenler ısı ile temas anında azalmakta dolayısıyla kuruyemişlerin kavrulmamış yani çiğ olarak tüketilmesi gerekir.

SÜT GRUBU: Yoğurt, ayran, kefir, cacık ve süt sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilir. Ve tüm bu saydığım ara öğün alternatiflerini birleştiripte tüketebilirsiniz. Örneğin yoğurt ve taze meyvelerinizi birleştirip meyveli yoğurt yapabilirsiniz.

Dyt. Seniha Çukurovalı Soykurt

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir