Yazdan Sonbahara Geçişte Sağlıklı Beslenme ve İlkeleri

Yazdan sonbahara geçişte güneşin etkisini azaltmasıyla birlikte ısı değişimlerine maruz kalan cilt ve metabolizma, soğuk havayla daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlar. Güneşin etkisi azaldığı için anksiyete, depresyon ve yorgunluk hissinde artış görülür. Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski de artar.

Proteinler yıkımı ‘’yapım’’a çevirir

Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileriyle proteinler, günlük beslenmeden eksik edilmemelidir. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi besinler proteinin en iyi kaynaklarıdır.

Omega 3 depresyonu önler

Balıkta, cevizde ve sebzelerden semizotunda bulunan omega 3, depresyonu önlediği gibi depresyon tedavisinde de kullanılır. Sonbahar balıkların bollaştığı dönemdir. Dolayısıyla haftada 3 gün balık tüketimi günlük omega 3 gereksinimini karşılayacaktır.

B12 eksikliğine dikkat !

B12 vitamini eksikliği sinir sisteminde oldukça etkilidir. Yumurta, et, süt ve yoğurt gibi hayvansal ürünlerde yoğun olarak bulunur. Yüksek proteinli besinler endorfin ve serotonin hormonunu artırır. Sonbahar aylarında protein içeriği yüksek beslenmek,üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıklara karşı iyi geldiği gibi aynı zamanda omega 3 ve B12 vitamini içermesinden dolayı oluşabilecek depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırmada yardımcı olacaktır. Buna bağlı olarak, sabah yorgun uyanmayı önleyerek mutsuz ve karamsar ruh halini de ortadan kaldıracaktır.

 

 

 

Antioksidandan zengin beslenerek dinç kalın

Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Yumurta, tam tahıllar, brezilya fındığı ve ton balığı , selenyumdan zengin besinlerdir. C vitamini de iyi bir antioksidandır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlü kılar. Kuşburnu, turunçgiller, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşil biber, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.

Günde en az 8 bardak su için

Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve vücudu canlandırmak için günlük en az 8 su bardağı su içilmelidir. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Yapılan çalışmalar, kalsiyum alımı ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılmasının kilo alımını engellediğini göstermektedir. Buna bağlı olarak, beslenme programına yetişkin bireylerin günde 2 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerini mutlaka eklemeleri gerekir. Bireylerin günlük kalsiyum ihtiyacı 1000mg’dır. 200cc süt 240mg kalsiyum içerir.

Dyt. Şerife Erel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir