Yaz Ayları İçin Beslenme Önerileri

Havalar artık iyice ısındı, deniz sezonu başladı, dergi, gazete ve internetteki diyet listeleri, komşu tavsiyeleri, çaylar vs. hala çok popüler. Fakat biz diyetisyenler hızlı kilo verimini desteklemiyor, her mevsim sağlıklı beslenmeyi öneriyoruz, diyetin kişiye özel olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Kızartma, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, su tüketimine dikkat etmek, uygun bir fiziksel aktivite yapmak sağlıklı beslenmenin her mevsim en önemli basamaklarıdır.

 Yaz dönemi boyunca bol sıvı tüketmek ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Kişiye göre değişmekle birlikte 2- 2,5 lt kadar su tüketimi önerilmektedir. Asitli ve kafeinli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Bunların yerine; maden suyu (tansiyon problemi yoksa), ayran ya da soğuk içilen bitki çayları önerilebilir. Unutmamak gerekir ki içilen meyve suyu, çay ya da kahve su yerine geçmemektedir.

 Tuz tüketiminize dikkat edin aşırı tuzlu yiyecekler yaz mevsiminde ödem oluşumunu artıracağından; vücuttan yağ kaybı olsa bile bu değişiklik ödem nedeniyle kiloya yansımayacaktır.

 Tatlı ihtiyacınızı gidermek için; sade dondurmalar ya da donmuş yoğurtlar tercih edebilirsiniz. Soslu, külahlı dondurmalar yerine sade dondurma tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Taze meyveler, dondurma ve ceviz- bademle hafif bir tatlı elde edebilirsiniz.

 Haftada 2 kez kurubaklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru böğrülce) tüketimi önerilmektedir. Salçalı, etli bir kurubaklagil yemeği yerine; kurubaklagillerle zenginleştirilmiş hafif bir salata tercih edebilirsiniz.

 Sebzelerin yaz aylarında çiğ veya hafif zeytinyağlı yemekler şeklinde tüketilmesi vücudun lif ihtiyacı bakımından çok önemlidir. Aynı şekilde meyvelerin de uygun porsiyonlarda tüketimi önerilmektedir.

 Yemeklerinizi çok çiğneyerek hem yeme süresini uzatabilir, hem de yemeklerin tadını alıp daha çok doymayı sağlayabilirsiniz.

 Tam tahıllı undan elde edilmiş ekmek tüketmeye özen gösterin. Düzenli tam tahıl, buğday, çavdar, yulaf ve kepek ekmeği tüketimi şişmanlatmaz aksine lif içeriği sayesinde, iştah kontrolü sağlar ve tokluk hissi verir.

 Yaz aylarında ağır yemekli öğünlerden kaçının ve yemeklerinizi çok geç saatlere bırakmayın, mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi arttırın ve

 Uyku düzeninize dikkat edin. Az ya da çok uyku da metabolizmada dengesizliklere sebep olabilmektedir. Beş saatten az 8 saatten fazla uyku genellikle önerilmemektedir.

İyi günler, sağlıklı beslenmeler..

Uzm. Dyt. Gökçe MOHAÇ

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir