Yediğiniz Besinler, Cildinize Sürdüğünüz Kremlerden Daha Etkilidir!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, cildinizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar koruyabilirsiniz!

Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bir bedenin yansımasıdır. Doğru beslenme alışkanlığı kazanarak; cildimizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar boyunca korumak, daha genç ve parlak bir cilde kavuşmak mümkün. Unutmamak gerekir ki; genel olarak genç ve güzel bir cilt için doğru beslenme, sağlıklı bir psikolojik yapı ve genler çok önemlidir!

YEDİĞİNİZ CİLDİNİZE YANSIR

Cildimiz de organizma ile dış çevre arasındaki yoldur.Beslenme biçiminiz genel sağlığınız olduğu kadar cilt sağlığınızı da etkiler. Cildiniz çevresel etkenlerden etkilenerek daha hızlı yaşlanır.  Cilt dengenizin bozulması ile nem kaybı olur, pul pul dökülür, mimik çizgileri ve ince çizgileri artar. Cilt sağlığınızın devamlılığını dış etkenlerden koruyarak ve önemlisi ise cildinizi içten destekleyerek cilt sağlığınızı sağlayabilirsiniz. Bunun için; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz.

Beslenme programınıza karbonhidrat, protein, yağ ve diğer besin öğelerinden ( A, B, C ve E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri ve omega-3, omega-6 yağ asitleri gibi ) zengin olmasına dikkat edin.

Yeterli miktarda protein tüketemeyen kişilerde cildin kuruduğu ve derinin renginin değiştiği görülür. Derimiz sürekli değişir ve yenilenir. Bunun için deriyi oluşturan hücrelerin sentezlenmesi için hayvansal ve bitkisel kaynaklı yeterli miktarda protein alınmalıdır.

Tüketilen yağ türü de cilt sağlığı için önemlidir. Daha çok hayvansal kaynaklı besinler ile beslenen çoklu doymamış bitkisel yağları, tekli doymamış zeytinyağını az tüketenlerde cilt kuruluğu, beneklenmeler görülebilir. Bunun nedeni ise elzem yağ asitleri olarak bilinen omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yetersizliğidir. İnsanlar için elzem yağ asitleri olan bu asitlerin sürekli değişen deri hücrelerinin sentezlenmesi için gereklidir. Balık yağı omega-3 yağ asidinin en iyi kaynağı olduğundan cilt sağlığı için yararlıdır.

Yapılan bazı araştırmalara göre sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarında omega-3 yağ asitlerinin alımı kaşıntı ve kızarıklık yakınmalarını azalttığını göstermiştir.

Genellikle besinlerimiz omega-6 yağ asitlerinden zengin olup, omega-3 yağ asidi yönünden yetersiz kalmaktadır. Bunun için ise birbirlerinin desteklemek ve yetersizliğini önlemek için görünür yağ olarak kanola-zeytinyağı karışımı tercih edilmelidir.Yine beslenmemizde yeşil yapraklı sebzeleri artırılması, hafta da 2 balık, günde 2-3 adet ceviz yenmesi omega-3 alımını artırır.

CİLDİNİZİN YAŞLANMASINI YAVAŞLATIN

KIRIŞIKLIKLARI VİTAMİNLERLE GECİKTİRİN!

Vitaminlerin antioksidan etkileri, özellikle doğru beslenme ile vücuda alındığında cilde hayli yarar sağlar. Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynarlar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği ise; cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur. İşte sağlıklı bir cilt için gerekli olan vitaminler:

A VİTAMİNİ, deriyi oluşturan epitel dokunun oluşumu, yenilenmesi, bütünlüğünün korunması için gereklidir. A vitamini yetersizliğinde epitel dokunun bozulması sonucu, deri pürüzlü, kuru bir hal alır ve yer yer çatlaklar, selülit denilen çukurlar görülür. Yeterli A vitamini alımı için her gün 1 yumurta ile sarı-yeşil sebze ve meyveler tüketilmelidir.

D VİTAMİNİ, deride kontrolsüz hücre çoğalması sonucu oluşan sedef hastalığının iyileşmesinde etkilidir. Uygun zamanlarda düzenli güneşlenme cilt sağlığını olumlu etkiler.

E VİTAMİNİ, deri tabakalarında bulunur. Güneş ışınlarının etkisiyle deri hücrelerinin yapısındaki çoklu doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. Yaraların, kırışıklıkların oluşma riskini azaltır. E vitamininin en iyi kaynakları ceviz, fındık vb.., kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinler yeterli alınmalıdır.

C VİTAMİNİ, deriyi oluşturan epitel dokunun oluşması ve yenilenmesi için gereklidir. Cilt renginin bozulmasını önler ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Her gün 5 porsiyon sebze-meyve tüketmek, bu besinleri saklama ve pişirme genel sağlığın korunması kadar cilt sağlığının korunmasında da önem taşır.

CİLT SAĞLIĞI İÇİN BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Beslenme programınızın karbonhidrat, protein, yağ ve diğer besin öğelerinden (E ve C vitamini, çinko ve selenyum minerali ve omega-3 –omega-6 yağ asitleri..gibi) zengin olmasına dikkat ediniz. Kişinin ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte ortalam her gün tahıl grubu besinleri 5–6 porsiyon, et grubu besinleri 3–4 porsiyon, süt grubu besinleri 2–3 porsiyon, sebze grubu besinleri 2–3 porsiyon ve meyve grubu besinleri 3–4 porsiyon tüketmeye özen gösteriniz. Gün içerisinde ara öğün yapmayı unutmayın. Mutlaka sık ve düzenli beslenmeye çalışın. Pişirerek tüketeceğiniz besinlerin vitamin ve mineral kayıplarının olmaması için ızgara, fırın ve buharda pişirme yöntemlerini tercih edin.
Sağlıklı cilt yapısını oluşturmanız için tükettiğiniz su miktarını takip edin. Günlük su tüketme miktarınızı 7–12 bardak olmasını sağlayın. Sıvı ihtiyacınızı ek olarak su ile birlikte bitki çayları da tüketin. (ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay… gibi)

Cilt Dostu Besinler

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler,
  • Kırmızı renkli meyveler,
  • Az yağlı hayvansal besinler (hindi eti, balık gibi)
  • E ve C vitamini içeren sebze, meyve ve yağlı tohumlar,
  • Taze sıkılmış kırmızı greyfurt suyu, domates suyu,
  • Lif (posa)  içeriği yüksek sebzeler (lahana, karnabahar gibi)
  • Yağlı tohumlar. (çörek otu, ceviz, keten tohumu gibi)

Cilt Düşmanı Besinler

  • Fazla tuz içeren besinler (turşu, zeytin gibi)
  • Şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk gibi)
  • Şeker içeren besinler (kurabiye, çikolata, kek gibi)
  • Mayonez ve diğer hazır soslar
  • Mısır
  • Patates
  • Un
  • Gazlı içecekler

Dyt. Özge Yücel

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir