Sonbahar döneminde bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte grip, nezle sıklıkla görülür. Havalardaki değişime vücudun uyum sağlaması ve sonbaharda hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemi için, sağlıklı beslenme çok önemlidir.
- Turunçgiller, pancar, kivi, ıspanak, nar, havuç, elma, kefir, ceviz, kuru incir gibi besinleri sofralarınızdan eksik etmeyin. Ancak unutmayın faydalı olan her şeyin de belirli ölçülerde alınması önemlidir.
- Yapılan en büyük yanlış; havaların serinlemesiyle birlikte vücudun suya ihtiyacı olmadığını düşünerek su tüketimimizi çok fazla azaltmaktır. Oysa bu dönemde de su; susamayı beklemeden tüketilmelidir.
- Metabolizmanızı hızlandıracak en doğru beslenme tarzı kahvaltıyla başlayan günde 6 öğünü bulan bir program hazırlamaktır.
- Bu dönemde antioksidan etkiye sahip A, C ve E vitaminleri açısından zengin besinleri tüketmeliyiz. Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini balık yağı, yumurta, havuç, brokoli ve sarı sebzelerde bulunmaktadır. Antioksidan etkisi güçlü olan E vitamini fındık, ceviz ve badem, kuru baklagiller, tahin ve sıvı yağlar da mevcuttur. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina, limon, karnabahar bol miktarda C vitamini içerir.
- Sofranızda haftada 2 defa balık olmalıdır. Balık sağlığın temeli olan Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Mevsim balıklarını ızgara şeklinde, buğulama yaparak veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.
- Günde 1 bardak kefir için. Kefir; mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur.
- Karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek bağışıklık gücünüzü arttırır. Kuru baklagiller hem protein, hem lif hem de demir açısından iyi kaynaklardır. Haftada en az 2 defa kuru baklagil tüketilmelidir. Kuru baklagillerin yemeği yapıldığı gibi, çorbalarda, salatalarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Uzm. Dyt. Gökçe Mohaç