[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Halk arasında reflü veya mide reflüsü olarak da bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflüde beslenme tedavisi aşağıdaki gibi olmalıdır;
- Miktar olarak fazla yemek, yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasına neden olur. Bu nedenle reflü şikayeti olan hastalara az ve sık beslenmeleri önerilir.
- Bazı tüketimler reflü şikayetlerini artırabilir; bunlar alkol, kahve, yağlı besinler, kızartmalar, soslu, mayonezli kremalı besinler, çikolata) ve çiğ soğan olarak sayılabilir.
- Akşam geç saatte yenilen yiyecekler gece şikayetlerinin olmasına neden olduğu için akşam yemek saati ile uyku arasında en az üç saatlik zaman olması önerilir.
- Şişmanlık mide üzerine baskı yaparak reflüyü kolaylaştırmaktadır, bu nedenle reflü semptomu olan fazla kilolu veya obez hastalara zayıflaması önerilir.
- Gebelik, özellikle son trimesterde yani gebeliğin son 3 ayında mide üzerine baskı yaparak reflüye neden olmaktadır. Gebe kadınların gebeliği boyunca uygun ağırlık artışına sahip olmaları önerilir.
- Mide asit salınımını azaltmak için baharatlar, kahve ve alkol kısıtlanır.
- Tüketilen besin miktarının artması mide boşalmasını geciktirerek, mide asit üretiminin artmasına ve reflü riskinin artmasına neden olur.
- Reflü şikayeti olan kişilere çikolata, nane, yüksek yağ içerikli besinler önerilmez.
Diyetisyen Şerife Erel
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]