[vc_row][vc_column][vc_column_text]
MULTİPL SKLEROZ(MS) NEDİR?
Multipl skleroz (MS) merkezi sinir sistemini etkileyen bir nörolojik hastalıktır. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşmaktadır. Bu hastalıkta, vücuttaki bağışıklık sistemi merkezi sinir sisteminin öncelikle beyaz cevherine ve gri cevherine saldırmaya başlar. Sinir, bilgileri beyinden taşıyan kablolara benzetilebilir. Çoğu sinir miyelin adı verilen ve sinyalin hızla iletilmesini sağlayan tabakayla çevrilidir. MS’de miyelin bağışıklık sistemi tarafından hasara uğramaktadır. Bu durum sinyalin yavaşlamasına veya kaybolmasına neden olarak beyin ve omuriliğin normal çalışmasını engellemektedir.
BELİRTİLER
- Görme kaybı
- Çift görme
- Uyuşma veya karıncalanma
- Kuvvetsizlik veya yorgunluk
- Yürüme güçlüğü
- Dengesizlik
- Duyusal kayıplar (uyuşma, karıncalanma gibi)
BESLENME TEDAVİSİ
Çevresel faktörlerden biri olan beslenme hastalıkta rol oynar. MS beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavisinde olabildiğince erken başlanmalıdır. MS’e özel bir beslenme tedavisi veya özel bir besin bulunmamakla birlikte genel anlamda dikkat edilmesi gereken birkaç besin öğesi ve bunları içeren besinler vardır. Bunlardan birkaçı;
OMEGA-3 yağ asitleri: Yapılan bir çok çalışmada MS hastalarının düzenli olarak omega 3 yağ asidi tüketmeleri hastalığın seyrinde büyük fayda sağlamaktadır. Hayvansal kaynak olarak balık (ringa, uskumru, sardalye, alabalık, ringa, tonbalık, somon) ve az miktarda yumurtada bulunur. Bitkisel olarak; keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller örnek verilebilir.
KALSİYUM: MS hastalarında kemiklerden kalsiyum çekilmesi ile kemiklerde yumuşama ve erime riski söz konusu olabileceğinden günlük beslenmede mutlaka süt, yoğurt, ayran, peynir, beyaz peynir, kefir gibi kalsiyumdan zengin besinler bulundurulmalıdır. Aynı zamanda kalori de azaltılmak istenirse ve tercihen sağlık açısından yağ alımının azaltılması amaç ise, az yağlı veya yağsız süt tercih edilebilir.
D VİTAMİNİ: Kemikler için kalsiyum ile birlikte aynı zamanda D vitamini de çok önemlidir. Yeterli derecede güneş ışığından yararlanmalı ve D vitamini içeren besinler ( yağlı balık çeşitleri vs.) beslenmede yer verilmelidir. Genetik olarak düşük D vitamini seviyesine sahip insanların MS (multiple skleroz) hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu düşünülmektedir. Avrupalı onbinlerce kişinin DNA profilleri esas alınarak yapılan araştırmanın bulguları, güneş ışığının MS tedavisinde rolü olabileceği düşüncesini güçlendiren bir gelişme olarak görülüyor. Ancak fazla D vitamininin yan etkileri olabilir. Dolayısıyla bununla ilgilenenlere uzmanlara danışmalarını öneriyoruz.
ANTİOKSİDANLAR: Birçok çalışmada MS hastalarında, serbest radikalleri (zararlı bileşenleri) temizleme kapasitesinin azaldığı açıklanmaktadır. Dolayısıyla MS hastalarının vücutta normalden daha fazla serbest radikalleri temizleyici olarak bilinen antioksidanlara ihtiyacı vardır. Selenyum, A,C ve E vitaminleri bilinen en iyi antioksidanlardır. Beslenmede bunları sağlayabilmek için her renkteki sebze ve meyvenin mevsimine uygun bir şekilde yenilmesi gerekmektedir.
B GRUBU VİTAMİNLERİ: MS hastalarında B grubu vitaminlerinin yeri önemlidir. B vitaminlerinden zengin besinler; esmer tahıllar, süt, balık, yumurta, yulaf, koyu yeşil yapraklı sebzeler örnek verilebilir.
DOYMUŞ YAĞ ALIMININ AZALTILMASI: Doymuş yağlardan düşük beslenenlerin hastalık sürecini geciktirdiğine, atak sayısını azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Kırmızı et tüketimi ve katı yağlar azaltılarak¸kırmızı et yerine tercihen protein kaynağı olarak tavuk, hindi, balık gibi beyaz et çeşitleri, kurubaklagiller ve yumurta tercih edilmelidir.
Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. Münevver Pınardan
munevverpinardan92@gmail.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]