Yakın gündemimizde en çok sorulan sorulardan biri kahvaltının kilo aldırır mı sorusu olduğunu görüyorum. Çoğu insanlar yalnızca bu soru ile de çok yanlış düşüncelere kapılabiliyor. Örneğin kişi eğer yaşam tarzına kahvaltıyı uyduramıyorsa bu sorunun güncellenmesi ile kahvaltı düşüncesinden uzaklaşabiliyor. Yapılan birçok araştırmada da görüyoruz ki kahvaltı kişinin hayatında ne kadar önemli bir yer tutuyor.
Öncelikle yapılan araştırmalar ışığında kahvaltının birkaç öneminden bahsedelim ;
- Gece boyunca uzun süren açlık sonrası yapılan öğündür. Metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde uyanmasına en iyi şekilde yardımcı olur. Ayrıca metabolizmamızın yavaşlamasını önlemektedir.
- Güne daha zinde ve enerjik şekilde başlamamızı sağlar. Özellikle çocukların okuldaki başarısını olumlu yönde etkiler. Büyüklerimizinde iş yaşamındaki kalite ve performansını artırmaktadır.
- Sabah kahvaltısı kilo kontrolünde de büyük yardım sağlar. Örneğin dengeli bir beslenme programı içerisinde olsanızda olmasanız da kahvaltı denge için ilk adımdır ve ilk öğündür.
- Kahvaltı kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturduğundan dolayı büyük önem taşır. Glikoz beyin için en önemli enerji kaynağıdır.
Tüm bu sebeplere rağmen kahvaltı nasıl kilo aldırır ?
Bu sorunun en güzel cevabı şu ; Yediklerimizin öncelikle porsiyonunu ayarlamak ve aşırı yağ , şeker ve tuzdan kaçınmaktır. Yani kahvaltı da seçeceğiniz besinler çok önemlidir. Porsiyonları abartmadığınız sürece kahvaltı aksine kilo aldırmaz sizi dengede tutmakta, metabolizmanızın yavaşlamasını engellemektedir.
Eğer kahvaltınızda yağ oranı yüksek besinler (pastırma , kızırmış yumurta vs) veya aşırı şekerli çay veya bol reçelli ekmek gibi besinler tüketirseniz ve yediklerinizin porsiyonlarını da abartırsanız (gün içinde yakma şansınız olduğu halde bile) işte o zaman kilo aldırabilir. Tabiki yalnızca kahvaltıda yapabileceğiniz hatalar dışında gün içerisindeki öğünlerinizde de yapabileceğiniz hatalar kilonuzu etkileyecektir. Ayrıca hareketsiz veya sporsuz bir yaşamınız varsa kilo almanızı tetikleyecektir
Sonuç olarak sizlere verebileceğim öneriler ise ; Öncelikle kahvaltınızı çok acele ve az çiğneyerek yapıyorsanız bu durumu düzeltmenizi öneririm çünkü midenize uygulayacağınız baskı ve uyarı ile sizinde hissedebileceğiniz şekilde vücutta (özellikle midenizde) bir stres yaratmış olacaksınız sonucunda da kahvaltı alışkanlığınız azalmaya başlayacaktır veya sadece haftasonları yapma eğilimine gitmeye başlayacaksınız. Bu durum sağlığınız açısından doğru bir karar olmayacaktır. Diğer bir önerim ise ; (eğer özel kronik bir hastalığınız yoksa) genellikle kahvaltınızda;
- 1 haşlanmış yumurta; (kan şekerinin düzenli kalması için kahvaltıda proteinli besinler bulunması gerekir) ,
- Söğüş olarak domates ve salatalık (domateste bol C ve E vitamini bulunur ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır. Salatalık ise içindeki bol su miktarı sayesinde böbrekleri çalıştırır , kanı temizler) ,
- 1-2 ince dilim (tam buğday veya çavdar) ekmek (tam buğday ekmek daha fazla besin lifi içerir ve tok tutar. Çavdarda ise bolca lif bulunmaktadır ve karın yağı riskini ortadan kaldırır hem de kan şekerini düzenlemektedir) ,
- 4-5 adet zeytin (Zeytinin dolaşım sisteminde olumlu etkisi vardır damar sağlığını korur) ,
- az şekerli veya şekersiz açık çay (açık çayın kafeini daha azdır ve dişlerde leke yapma oranı daha düşüktür). Diğer seçenek olarak süt veya süt tüketilebilir.)
- Süt; (kalsiyum ve kemik sağlığımız için en temel içecektir)
- Taze sıkılmış meyve suları; hazır meyve sularına göre daha bol vitaminlidir) meyve suyunuzu dengeli bir şekilde tüketerek kilo almadan güne zinde başlayabilirsiniz.
- Tansiyon , diyabet , obezite vs gibi problemleriniz varsa alınan besinlerin porsiyonları ve çeşitleri (mümkünse beslenme uzmanı ile) ayarlanmalıdır.
- Not: Eğer aktif bir şekilde sporcu iseniz porsiyon sayılarında değişiklikler yapılmalıdır.
Dyt. Merve Altuner