Diyabette Alkol ve Sigara Kullanımı

Diyabetli bireylerin alkol ve sigara  kullanması tercih edilmez.

Alkol alımı şeker kontrolü bozuk, hipoglisemi (şeker düşmesi) riski yüksek veya kontrolsüz hiperlipidemisi olan diyabetli hastalarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Şeker içeren alkollü içecekler başlangıçta kısa bir süre kan şekeri düzeyinin     yükselmesine daha sonra hipoglisemi riskinin ortaya çıkmasına neden olur.

Alkol alımından saatler sonra bile hipoglisemi görülebilir.

Glisemik (şeker) kontrolu sağlanmış diyabetlilerin  haftada 2 günü geçmemesi koşulu ile, önerilen günlük alkol alım miktarı kadınlar için 1 birim, erkekler için 2 birimdir. Bu oran kabaca yarım pint (yarım bardak) bira, elma şarabı veya lager birası; 25 ml votka, viski veya cin gibi sert alkollü içkiler; 50 ml Porto şarabı veya İspanyol şarabı gibi güçlendirilmiş şaraplar veya bir şişe küçük şaraba (125 ml) denk gelmektedir . Alkol kullanımında diyabetli bireylerin dikkat etmesi gereken temel nokta alkolün kan şekeri düşüklüğüne neden olmasından dolayı aç karnına alınmaması ve alkolün ana öğünlerin yanında tüketilmesidir. Alkol alımından ortalama 2-3 saat sonrada mutlaka ara öğün alınmalıdır.

Sigaranın  verdiği zararlar nelerdir?

Normalde sigara diyabet hastalığına yakalanma riskini  artırıyor. Çalışmalar sigaranın tek başına Tip 2 diyabet riskini artırdığını ortaya koymaktadır. Günde ortalama 1 paket sigara içenlerin Tip 2 diyabet geliştirme riskleri 2 kat artmaktadır.

Sigara içmek, kalp atış sayısını, tansiyonu arttırarak ve damarları daraltarak, vücut dolaşımını etkiler. Ayrıca kan hücrelerini ve kan damarı duvarlarını yapışkan yaparak tehlikeli yağlı materyallerin birikmesine yol açar. Bu durum kalp krizi, felç ve damarlarla alakalı birçok hastalığa neden olabilir.

Birçok kanser türüne davetiye çıkaran sigara,(akçiğer,ağız,gırtlak kanseri bunlardan birkaçı). Böbreklerden sinir sitemine, gözlere, kaslara kadar birçok doku ve organa zarar veriyor. Diyabet hastasıysanız sigara  diyabete bağlı komplikasyonların vucudunuza verdiği zararı ciddi oranda artırıyor. Diyabet hastaları  normal insanlara oranla sigaranın vücutta yaptığa  zararlara karşı 3 kat daha fazla risk altındadırlar.

Sigara: Kan hücrelerinin oksijen tutma kapasitesini düşürüyor
Kolestrol ve kandaki diğer zararlı değerlerin yükselmesine sepep oluyor

Kan damarlarınıza zarar veriyor. Kan basıncınızı yükseltiyor.
*Diyabetli kişilerde damar sertliği riski zaten arttığı için, sigara içilmemesi özellikle önemlidir.
Sigaranın şeker hastaları üzerindeki etkileri
Sigara; diyabet hastalarında, vucudun insülün kullanma yeteğini düşürerek diyabetin kontrol altına alınmasını zorlaştırır, ve buna bağlı olarak hiperglisemiyi  yani kan şekerinin yükselmesini kolaylaştırır. Kan damarlarını daraltarak dolaşım sistemi bozukluklarına sebap olduğundan diyabet hastalarında  ayak ülseri ve ayak ve bacak enfeksiyonlarına neden olur.

Şeker hastalığınız varsa ve sigara içiyorsanız, sigarayı bırakarak diyabetinizin oluşturacağı komplikasyonları kontrol altında tutmak ve daha sağlıklı ve de uzun bir yaşam sürmek için en doğru şeylerden birini yapabilirsiniz.

Uzm. Dyt. Melike Mut Ergen