Baklagiller, ucuz bir et alternatifi olarak değerlendirilmekte ve tahıllardan sonra en önemli ikinci besin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Baklagiller besinsel açıdan değerlidir. Protein (%20- 45), kompleks karbonhidrat (%60), posa (%5-37) , vitamin ve mineral sağlarlar. Baklagiller kolesterol içermez ve yağ içerikleri düşüktür. Hem posa hem de bitkisel protein kaynağı olduklarından dolayı günlük beslenme içinde mutlaka yer almalıdırlar. Baklagillerin tüketimi daha sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunabilir. Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesi bu gruptaki besinleri oluşturur. Araştırmalar; baklagillerdeki biyoaktif bileşiklerin çoğunun bazı kanser türlerini, kalp damar hastalıkları, osteoporoz ve dejeneratif hastalıkların önlenmesinde rol oynayan özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Baklagillerin tüketiminin kolesterol düşürücü, kansere karşı koruyucu ve kan şekerini düzenleyici etkisi olduğu bildirilmiştir. Baklagiller yavaş sindirilir. Bu nedenle düşük glisemik indekse sahiptirler. Düşük glisemik indekse sahip olması, kan şekerini ve insülin seviyelerini düzenlemede yardımcı olur. Kan glikoz kontrolü için diyabetik hastalar ve riski olanlar için tüketime uygundur. Ayrıca gluten içermedikleri için çölyak hastalarınında rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
Özetle baklagiller:
- Yüksek protein,
- Yüksek posa,
- Düşük yağ,
- Düşük glisemik indeks (kan şekerini yavaş yükseltir),
- Glutensiz,
- Yüksek antioksidan,
- Diyabete ve Kalp damar hastalıklarına karşıkoruyucu,
- Kolesterolsüz.
Birçok çalışma, baklagillerin tüketiminin vücut ağırlığı kaybına yardımcı olabileceğini ileri sürmüştür. Bu durum, baklagillerin düşük yağ ve yüksek posa içeriği ile ilişkilendirilebilir. Baklagil tüketiminin beden kütle indeksi azalması, bel çevresi azalması ve obezite riskinin azalması ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Bitkisel protein olan baklagilleri hayvansal protein ile desteklemek en ideal seçimdir. Bunun için kıyma, tavuk veya yoğurt gibi besinlerden yararlanabilirsiniz. Daha fazla tüketebilmeniz için; pilavlar nohutlu veya mercimekli tercih edilebilir, sebze çorbalarının veya salataların içerisine ekleyebilirisiniz.
Dyt. Mualla Seray Birikim