Havaların birden bire ısınmasıyla birlikte bahar yorgunluğu birçoğumuzu etkilemeye başladı. Saatlerdeki değişiklik, günlerin uzaması uyku düzenimiz başta olmak üzere tüm yaşantımızı etkiledi. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte ‘diyet mevsimi’ de açılmış oldu. Biz diyetisyenler her mevsim sağlıklı beslenmeyi öneriyor, mucizeler ve yasaklarla dolu önerileri tercih etmiyoruz.
- Günlük içilen su miktarı 2,5 litre civarında tutulmalıdır çünkü ısınan hava vücudun su ihtiyacını arttıracaktır (spor yapan kişilerde, boy, kilo gibi değişkenlere göre artıp azalabilir).
- Hem bahar yorgunluğundan kurtulmak hem de kilo koruma açısından; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinler tercih edilmelidir.
- İyi ve kaliteli bir uyku düzeni sağlıklı yaşamın en önemli adımlarından biridir. Sigara ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Açık havada yürüyüş, fiziksel ve ruh sağlımıza iyi gelecektir.
- Meyve, sebze ve lifli besinlerin tüketimi artırılmalıdır.
- Mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Ara öğün; bir sonraki öğünde aşırı acıkmayı önleyecektir
- Öğün atlamak
- Çok düşük kalorili beslenmek
- Karbonhidratları tamamen beslenmenizden çıkarmak
- Aşırı yoğun egzersiz yapmak
- Farklı popüler diyetler uygulamak
- Yağı / şekeri azaltılmış diyet ürünleri aşırı tüketmek
- Kendinize çok fazla ‘yasak’ koymak
- Kısa sürede aşırı kilo kaybı gibi durumları biz diyetisyenler kesinlikle önermemekteyiz.
Özellikle etrafımızdaki herkesin ‘diyette’ olduğu bu dönemde, kilo verme konusunda kısa süreli ve şok diyet girişimlerinden uzak durmalıyız. Kişinin yaşam standartlarına, çalışma saatlerine, aktivitesine ve daha birçok değişkene göre en uygun sağlıklı beslenme önerisini yalnızca diyetisyenler hazırlayabilir. Siz de sağlıklı beslenme konusunda diyetisyenlerden yardım alın, sağlığınızı etkileyecek kötü diyetlerden kaçının.
İyi günler, sağlıklı beslenmeler…
Uzm. Dyt. Gökçe Mohaç