Yeterli ve dengeli beslenmenin, total sağlığın korunmasında oldukça etkili olduğu, yüzyıllar öncesinden bilinen temel bir sağlık bilgisidir.Bilgiye ulaşmanın bu denli kolay olduğu bir teknoloji çağında yaşarken aslında önemli olanın doğru bilgiye nasıl ulaşılacağı gerçeğidir. Küçük bir ülkede yaşıyor olmamız ve her geçen gün artan diyetisyen sayımızla Kıbrıs Türk toplumu gerçek beslenme bilgisini işin profesyonellerinden alma şansına sahip. Öyle ki, günümüzde birçoğumuzun sağlıklı beslenme konusunda kendisi, çocuğu, hastası için danıştığı diyetisyeni var. Buna rağmen, iş hayatı, toplantılar, koşuşturmalar, ev işleri, çocuklar derken hayatta birçok şeyi ihmal ediyoruz. İhmal edilenlerin başında kuşkusuz beslenmemiz geliyor. Beslenme durumumuzun sağlık durumumuzuve dolayısıyla hayatımızın her alanını etkilediğinin altını bir kez daha çizerek, bu yazımda günün ilk öğünü olan kahvaltının önemine değinmek istiyorum.
Güne enerjiyle başlayın
Uyku süresince besin alımı mümkün olmadığından ortalama 8 saatlik bir açlık sürecinden sonra güne başlıyoruz. Kahvaltı, gece boyunca azalan enerjiyi artırmak için ilk fırsatımız. Kahvaltıda doğru besin seçimleri yapmak gerekli enerji ve besin ögelerini alarak güne çok daha dinamik bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, kahvaltı yapmak kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacak ve sabah stresinizi azaltarak güne daha mutlu ve pozitif başlamanızı sağlayacaktır.
Kahvaltı yapanlar daha başarılı!
Vücudumuzdaki diğer organlarda olduğu gibi beynimiz en iyi şekilde çalışabilmek için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Yapılan çalışmalar, kahvaltı yapan bireylerin beyin fonksiyonlarının daha iyi çalıştığını, daha kolay konsantre olduklarını ve hafızalarının daha güçlü olduğunu göstermektedir. Böylece bu bireylerin iş/okul hayatlarında daha başarılı oldukları belirtilmektedir.
Kahvaltı yapanlar ideal vücut ağırlıklarını korumada daha başarılı!
Vücut gece boyunca açlık sürecine metabolik hızını düşürerek uyum sağlıyor. Kahvaltı atlandığında, ortalama 8 saatlik uyku sürecine uyandığımız andan itibaren vücudu aç bıraktığımız süre de eklenerek toplam açlık sürecimizi oldukça artırıyor. Bu uzun süreç vücudun açlık moduna girmesine, böylece ilk öğünde tüketilen besinlerin daha çok yağa dönüştürülerek depolanmasına sebep olmaktadır. Yapılan çalışmalar kahvaltı yapan bireylerin ideal kilolarını korumada daha başarılı
olduklarını ve kahvaltı öğününü atlayan bireylerin özellikle iç organların bulunduğu abdominal bölge yağlanmasının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Çocuklar için olmazsa olmaz!
Tüm alışkanlıklar gibi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları da çocukluk döneminde gelişmektedir. Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak istiyorsanız ilk olarak onlara kahvaltıyı sevdirerek başlayabilirsiniz. Kahvaltı yapmak, hem fiziksel hem de bilişsel gelişimi etkileyeceğinden çocuklar için çok daha fazla önem taşımaktadır. Güne enerji dolu, stresten arınmış ve pozitif bir şekilde başlamak hepimizin hakkı. Hala daha kahvaltı yapmayanlar varsa hadi harekete geçme vakti…
Uzman Diyetisyen Sultan Nazif