Ramazan ayı maneviyatı çok yüksek bir aydır. Çünkü aileler genellikle bir araya geliyorlar, büyük aile sofraları kurulup yağlı yemekler, tatlılar, kızartmalar bol bol tüketilmektedir. Enerjisi ve kalorisi yüksek olan bu besinler fazla miktarda tüketildiği için kilo almamak kaçılmaz olmaktadır.
Ramazan ayında beslenme neden önemlidir ?
En önemli sebebi sağlığımızdan olmamak için, fazla kilo almamak için ve daha rahat oruç tutmak için beslenmemiz gerçekten önemlidir.
Oruç tutarken ramazan ayı yaz aylarına denk geldiğinden dolayı yaklaşık 16 saatlik bir oruç süresi olacaktır. Bu süre zarfında hiç bir şey yiyip içmemek enerjinizi düşürecektir. Ama önemli noktalardan bir taneside 16-17 saat su tüketememek olacaktır. Genellikle herkesin bildiği gibi yaz aylarında havalar çok sıcak olmaktadır ve sıvı tüketimi ter kaybına da bağlı olarak artmaktadır.
Bu yüzden sahurda neler yersek sıvı kaybınız daha az olur? Sahurda neler tüketmeliyiz?
Özellikle tuzlu besinlerden, salamura ve aşırı yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Tuzlu besinleri tükettiğiniz zaman gün içerisinde su isteğiniz artıp enerjinizin düşmesine sebebiyet verecektir ve böylece zorluk çekeceksinizdir. Bu isteği en aza indirmek için oruç günlerinde tuzlu besinlerden uzak durmanız gerekecektir.
Aslında sahur, eşittir kahvaltı öğünü demektir. Tıpkı kahvaltı yapar gibi bu öğünde; yumurta, tuzsuz peynir, tuzsuz zeytin, badem-ceviz gibi yağlı tohumlar, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih etmek bu öğünün daha uzun süre tok tutmasını sağlayacaktır. Her zaman bunları yemek yerine veya sahur yapmak için pek zamanınız kalmamışsa yine uzun süre tok tutabilecek alternatifler üretebilirsiniz. Örneğin, tam taneli yulaf, yanında muz veya kuru meyveler (kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi), yine kuruyemişler, süt ve isteğe bağlı olarak da biraz tarçın katarak hazırlayacağınız yulaf ezmeli kahvaltınız yine sizi tok tutacak ve kan şekerinizi dengede tutmaya son derece yardımcı bir öğün olacaktır.
Peki iftarda nelere dikkat edilmelidir ?
Uzun süre aç kalındığı için vücudunuzun suya olan ihtiyacı artacaktır ve iftarınızı su ile açacaksınızdır. Ancak midenize ağır gelmemesi için, bir anda çok fazla su içmeyip suyunuzu yavaş yavaş tüketmeye çalışın. Arkasından hafif olaraktan 1-2 zeytin veya 1 hurma tüketebilir daha sonra ise yavaşça çorbanızı tüketebilirsiniz. Çorbanızı tüketmeniz 5-6 dakikanızı alırsa midenizi yormamış olursunuz. Çünkü uzun süre aç kalan mideye hızlıca ve ağır yemekler göndermek midenin zarar görmesine ve kusma isteği gelmesine, şişkinlik ve gaz oluşmasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden çorbanızı içtikten sonra ana yemeğe bir 5 dakika sonra geçmeniz daha sonra mide problemi çekmenizi engelleyecektir.
Aşırı yağlı olmayan, tuzlu olmayan, yüksek kalorisi olmayan ve lif içeriği yüksek olan besinleri iftar sofranızda tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça yararlı olaraktır. Çünkü daha öncede bahsettiğim gibi uzun süre aç kalan mideye bir anda sert, katı ve sindirimi zor olan besinler gönderdiğiniz zaman midenize oturacaktır ve daha sonra sindirim problemi yaşayacaksınızdır.
Dyt. Seval Tosunlar