Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?

Emzirme dönemi ; yeni doğan bebeğin besin ihtiyaçlarının tamamının anne tarafından karşılandığı dönemdir. Bebeğin ilk aylardaki en kıymetli besini anne sütüdür. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerekir.Doğumdan sonra emzirme dönemi oldukça önemlidir.Bebeğin beslenmesinin etkilenmemesi için anne sütünü azaltmayacak kaliteli bir beslenme planı uygulanmalıdır.Annelerin bu dönemdeki beslenmesi bebeğin gelecekteki sağlığı ve anne sütü verimliliği için çok önemlidir.Emziren anneler bu dönemde farklı besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen göstermelidir.

Annelere Emzirme Dönemi İçin Beslenme Önerileri

  • Bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişiminde rol oynayan omega-3, anne sütünün kalitesinede destek olmaktadır. Haftanın en az 2 günü balık tüketilmelidir.
  • Demir ve B12 eksikliği yaşamamak için hergün 1 adet yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir. En kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı haşlanmış, omlet veya menemen şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Protein ve Kalsiyum ihtiyacı için hergün en az 1bardak süt tüketilmesi gerekir. ( Günlük ihtiyaç tüm besinlerde olduğu gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir.) Süt içtikten sonra gaz iyaç tüm besinlerde olduğu gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir.) Süt içtikten sonra gaz iyaç tüm besinlerde olduğu gibi kişiden kişiye değişkenlik gösterir.) Süt içtikten sonra gaz problemi yaşayan kişiler Laktozsuz süt tercih edebilirler . Kahvaltıda peynir, öğlen ve akşam yemeklerinde yoğurt tüketimine önem verilmelidir.
  • Bu dönemde yeterli protein alımı çok önemlidir.Yumurta ve süt ürünlerine ek olarak ; Et , tavuk , köfte gibi et grubu besinlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Haftanın en az 2 günü bitkisel protein kaynağı olan kurubaklagil yemeği tercih edilmelidir. ( Gaz şikayetlerine sebep olup süt yoluyla bebeğe de geçiyorsa tüketimine bir süre ara verebilirsiniz.)
  • Sucuk , salam , sosis, konserve gibi katkı maddesi içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Vitamin ve mineral gereksiniminin karşılanması her öğünde sebze veya meyve tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Folik asit gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de önemlidir.Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmeye özen gösterin.
  • Magnezyum , çinko mineralleri kadın sağlığı için önemlidir. Beslenmenizde kırmızı et , fındık , badem , ıspanağa yer vermeyi unutmayın.
  • Sarmısak, soğan , kabak , brokoli gibi sebzeler anne sütünün tadında değişikliklere sebep olabilirler. Bu durum bebeğin süte olan ilgisini azaltabilir.
  • Emziren annenin beslenmesinde mutlaka pilav , makarna , ekmek gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır.Beyazlar yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
  • İyot bebeğin zeka gelişimi için çok önemlidir. Mutlaka iyotlu tuz tüketilmelidir. Doğal besinlerle yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
  • Bol şerebetli tatlı , pasta , börek yemenin anne sütünü artırmada bir etkisi yoktur. Annenin fazla kalori almasına sebep olur. Tatlı ihtiyacınızı şerebetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar ve aşure gibi besin değeri yüksek olan tatlılardan karşılamaya özen gösterin.

Emzirme Sırasında Sıvı İhtiyacı

Emzirme döneminde su ihtiyacınız daha fazla olacaktır.Bu dönemde diğer dönemlerden farklı olarak sıvı tüketimi arttırılmalıdır.Her emzirme sırasında bir bardak su içebilirsiniz. Bu sayede gün boyunca fark etmeden su içmiş olacaksınız.  Günde 3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edilmelidir. Su , ayran , komposto gibi sıvılar tüketilebilir. Komposto meyve şekeri ile yapılmalı şeker ilave edilmemelidir.

Zararlı Alışkanlıklar Anne Sütünü Etkiler Mi?

Alkol

Alınan alkol süt salgılama reflekslerini etkileyerek süt salgılanmasını azaltacaktır. Alkol anne sütünü arttırıcı veya faydalı bir etki göstermediği gibi bebeğin emme iştahını ve emme süresini azaltır. Alkol kullanımı anne sütünün kokusunu ve tadını değiştireceği için bebek emmeyi reddedebilir.

Sigara

Sigara da alkol gibi süt salgılama reflekslerini etkilediği  için sütünüzün verimini azaltacaktır. Bu dönemde tercihimiz sigaranın bırakılmasıdır. Bırakılamıyorsa içilen miktar azaltılmalıdır. Bebeğin sigara dumanına maruz kalması , anne sütündeki nikotin kalıntıları; bebekte huzursuzluk , kusma ve ishale neden olabilmektedir.

Dyt. Hicran ÖZHAMİT