Ekmek Tüketimi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beslenme dünyasında, kilo aldırdığı gerekçesi ile tüketilip tüketilmemesi konusunda en çok sorun yaşanan besinlerin başında ekmek geliyor. Oysa yeterli ve dengeli beslenme için ekmek tüketimi vazgeçilmezdir.

Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması, hastalıklardan korunma veya hastalık oluşumundan sonra, hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilebilmesi için temel bir koşuldur. Bu yüzden temel besin gruplarının mutlaka yeterli düzeyde tüketilmesi gerekir.

Ekmek ve tahıllar  4 temel besin grubundan biridir.

Diyete başlayan kişiler ilk olarak ekmek tüketiminden vazgeçiyor. Bilinçsizce yapılan bu hareket, özellikle karbonhidrat metabolizmasını olumsuz yönde etkiliyor.

Peki, ekmekten gerçekten korkulmalı mıdır ?

İçeriğindeki B grubu vitaminler özellikle sinir ve sindirim sistemi ile deri sağlığı için çok önemlidir. Tiamin(B1) karbonhidrat metabolizmasında, riboflavin (B2) protein ve yağ metabolizmasında, niasin tüm metabolik işlevlerde görev alır. Ayrıca Tiamin ve Niasinin besinlerdeki enerjiyi vücut enerjisine de dönüştürme işlevi vardır.

Ekmek tüketimindeki en önemli nokta;  ekmeğin cinsi ve yenilen miktarıdır. Ekmek, tahıl tanelerinin işleniş şekline göre, beyaz ekmek, mısırlı ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek, kepekli ekmek, karışık tahıllı ekmek, tam buğday ekmeği gibi isimler alır.

Tam tahıllı ekmek mi yoksa beyaz ekmek mi ?

Tahılın nişastadan zengin, çok az lif bulunduran endosperm kısmından yapılan ekmeğe beyaz ekmek denir. Tam tahıl ekmek ise buğdayın bütün öğeleri kullanılarak elde edilen undan yapılır.

Yapılan bir çalışmada, beyaz ekmeğin gelişen teknolojik alt yapıya ve ekmekteki çeşitlenmeye rağmen hala tüketimde birinci sırada olduğu ve onu takiben tüketimi artmaya başlayan diğer ürünlerin de, çavdar ekmeği ve tam tahıl ekmek olduğu görülmüştür.

Beyaz ekmeğin glisemik indeksi tam tahıllı ekmeklere kıyasla daha yüksek olduğundan, kan şekerini hızla yükseltir ve hızla düşürür bu dönemde ise yine açlık başlar ve kişi daha çok yemek yemek ister. Dolayısıyle tam tahıllı ekmeklerin tüketimi, kişileri hem daha uzun süre tok tuttuğu ve hem de  beyaz ekmeğe kıyasla daha yüksek B grubu vitamini içerdiği için tercih edilmelidir.

Tam tahıl ekmek, özellikle zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalıdır. Çünkü içeriğindeki yüksek lif oranı, uzun süre tok kalmayı sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.

Beslenme tedavisinin önem kazandığı diyabet hastalığında da tam tahıl ekmek tüketimi önerilir, çünkü glisemik indeksi düşük ve diyet lifi oranı yüksektir. Ayrıca sindirimi yavaş olduğundan dolayı kan şekerini de yavaş yükseltir ve kontrolünü kolaylaştırır.

İçeriğindeki çözünür posa ile serum kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olduğundan dolayı obezitenin beslenme tedavisinde de önerilir.

Tam tahıl grubunun bir üyesi olan kepek ekmeği ise demir emilimini azalttığı için, anemi sorunu olanların ve çocukların tüketimine uygun değildir.

Sağlıklı beslenme adına atılacak ilk adımlar, yaşam şekli değişimi ve sağlıklı besin seçimidir. Haydi sizde beslenmenize ekmeği dahil ederek kendinize sağlık katmaya başlayın.

Keyifli ve sağlıklı hafta sonları

Diyetisyen Münevver Öztürkler

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir