1- Enerji verir ve beyin fonksiyonlarını güçlendirir
Araştırmalar kahvenin hafızayı, ruhsal modu, dikkati ve genel bilişsel fonksiyonlarını arttırdığını söylüyor!
2- Selülit
Siz de hala kahvenin selülit yaptığını düşünenlerden misiniz? O zaman bu kısmı iyi okuyun: Kullandığınız selülit giderici ürünlerin kafein içerdiğini biliyor muydunuz? Yakın zamanda yapılan birçok araştırma kahvenin selülit yapmadığını, aksine içerdiği kafeinle yağı parçalayan enzimleri arttırarak selülit gidermeye yardımcı olduğunu kanıtlandı.
3- Metabolizmayı ateşleyerek yağ yakımına yardımcı olur
Yapılan çalışmalara göre kahve metabolizma hızını %3-11 kadar arttırıyor! Ara öğününden birisine kahveyi ekleyerek metabolizmana hız katabilirsiniz, ancak unutmamanız gereken en son kahve öğününü saat 17:00’ye kadar bitirmiş olmak. Bu süre sonrasında tüketeceğiniz kahve gece uykunu negatif etkileyecektir.
4-Fiziksel performansı arttırır
Sizi egzersize hazır hale getiren adrenalinin salınması için kahvenin uyarılar gönderdiğini biliyor muydunuz? Ayrıca siz egzersize hazır olduğunuzda sinir sistemine bir sinyal göndererek yağ yakımını arttırmaya başlar ve böylece sana yakıt oluşturur. Çalışmalar kafeinin fiziksel performansı %11-12 oranında arttığı yönünde. Dikkat! Yüksek tansiyon problemi ve obezite problemi olan bireylerin egzersiz öncesi kafein tüketmemelerinde fayda var.
5-Mutluluğun dostu depresyonun düşmanı!
Kahve, serotonin seviyesini arttırarak mutlu hissetmenizi sağlar. 2011 yılında Harvard toplum sağlığı, beslenme bölümünde yapılan çalışmaya göre günde 4 bardak kahve içen kadınlarda %20 daha düşük depresyon riski olduğu gözlemleniyor!
6-Büyük antioksidan kaynağı!
İçtiğiniz kahvenin bir fincanında ortalama 150-550 mg antioksidan bulunuyor. Yani yeşil çay ve kakaoya kıyasla daha fazla! Antioksidanlar bağışıklığı arttırarak hastalıklara karşı koruyucu kalkanlarını devreye sokar. Böylece seni kansere karşı da korur. Ayrıca hücre hasarını önleyerek, yaşlanmayı ağır çekimde izlemeni sağlar.
7-Kansere karşı koruyucu
Yapılan araştırmalar özellikle kolorektal, karaciğer, cilt ve meme kanserlerine karşı yüksek antioksidan içeriğiyle kahvenin koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor.
8-Karaciğerinizi korur
Vücudunu toksinlerden temizleyen en değerli organın karaciğerdir. Bu yüzden ona iyi bakmanız şart. yapılan araştırmalar kahvenin siroza karşı koruyucu etkisi olduğunu belirtiyor, Sağlıklı beslenme ile beraber yeterli miktarda kahve tüketimiyle bu etkiyi maksimuma çıkarabilirsiniz.
9-Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyucu!
Alzheimer ve Parkinson hastalıkları toplumda giderek yaygınlaşmaktadır. Yapılan çalışmalar kahvenin bu iki hastalığın riskini düşürdüğü yönünde! Parkinson hastalığı üzerine yapılan araştırmada, kafeinli kahve olumlu sonuç verirken kafeinsizden bir sonuç alınamaması üzerine Parkinson hastalığı riskini düşürmede etken maddenin kafein olduğu söyleniyor.
10-Tip 2 diyabet riskini azaltır
Amerika’da 88,259 diyabet geçmişi olmayan kadınlarla yapılan çalışma kahve tüketiminin tip 2 diyabet riskini azalttığını gösteriyor. 2013 yılında Türkiye’de yapılan araştırmalar ise her 1 fincan kahve tüketiminin ortalama %7 oranında diyabet riskini düşürdüğünü söylüyor. Önerilen miktarlarda içeceğin kahveyle diyabet riskini azaltabilirsiniz.
Günde Ne kadar kahve tüketmelisiniz?
Çoğu kaynaklara göre; yetişkinler için kafein 300-400 mg’ı aşmamalıdır. Bu da ortalama 2-3 fincan kahveye eş değerdir. Ancak unutulmaması gereken bu durum kahvenin içerik ve miktarına göre değişiklik göstereceği. Buna ek olarak kahve dışında diğer kaynaklardan da alacağın kafeini düşünerek kahve içimini sınırlamalısın.
Kahvenizi nasıl içmelisin?
Kahvenin kendisiyle beraber ona eşlik edecekler de büyük önem taşıyor. Bu konuda içeceği kahvenin şekersiz olmasına dikkat ediniz. Eğer süt tozu kullanacaksan yağsız, sütünü de light tercih etmelisiniz.
Kalsiyuma dikkat!
Fazla kahve tüketiminde kemiklerden kalsiyum atımının artıyor! Eğer siz de çok kahve tüketenlerdensen, kalsiyum deponuzu da ona göre desteklemeniz gerektiğini unutmayınız.
Sağlıklı sınırlarda tükettiğiniz kahveniz size yarar sağlarken, sınırları aşmaya başladığınız anda zarar oluşturabileceği aklınızın bir köşesinde olsun.
Sağlıkla kalın
Dyt. Şayan SAYGIN