Yaz Aylarında Meyve ve Sebze Tüketiminin Önemi

İnsanın sağlıklı yaşaması, vücudunun büyümesi, yenilenmesi, gelişmesi ve çalışması için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Eğer gerekli besin ögeleri zamanında ve yeterli miktarlarda alınmaz ise hastalıklara karşı direnç azalarak hastalığın tedavisi zor ve uzun sürmektedir. Birçok vitamin, mineral ve lif kaynağı olan meyve ve sebzeler özellikle kronik hastalıklardan korunmada yardımcı olarak sağlığı korumada anahtar rol oynamaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli rol üstlenen meyve ve sebzeler beslenmenizden eksik edilmemelidir.

Meyve ve sebzeler enerji içeriklerinin düşük, vitamin ve mineral içeriklerinin yüksek olması nedeniyle beslenme ve sağlık bakımından önemli besinlerdir. Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerektiği önerilmektedir.

 

Yılın en güzel zamanında, artan hava sıcaklıkları ile birlikte deniz, kum, güneş keyfi yaparken, taze meyve ve sebze tüketerek vücudunuza destek olmalısınız.

Meyve ve sebzeler içerdikleri su oranı nedeniyle vücudun serinlemesi için ilk tercihler arasında gelirler. Hava sıcaklıklarının artması ile yağlı ve salçalı yemeklerin ağır gelmesi, meyve ve sebze çeşidinin çok olması, bizleri bu besinleri tüketmeye daha çok yönlendirir.

Özellikle yaz aylarında aşırı terlemenin neden olduğu aşırı sıvı kaybının telafisini öncelikle su ile yapmak gerekir. Bunun yanında  karpuz, domates, salatalık, marul gibi sıvı içeriği yüksek meyve ve sebzelere ağırlık vermek gerekir. Yaz aylarında artan meyve ve sebze seçenekleri de sıvı ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olmakla beraber, içerdikleri antioksidan, vitamin ve mineraller açısından da tercih edilmesi gerekli besinlerdir. Yüksek antioksidan ve vitamin- mineral ihtiyacımızı da  çeşitli ve değişik renkte  meyve ve sebzeye beslenmemizde yer vererek karşılamış oluruz.

Çeşitlimeyve ve sebze yiyerek dinç kalın
Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması çok önemlidir. Özellikle yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji deposu olan karpuz, kiraz, şeftali, üzüm gibi meyvelerin tüketilmesi gerekiyor. Yaz meyveleri çeşitlilik ve vitamin içeriği açısından çok iyidir ancak bazı noktalara dikkat etmek gerekir.Meyvenin suyu yerine kendisinin tüketilmesini daha faydalıdır. 15 üzüm veya 12 kiraz veya bir dilim karpuz veya bir incir; bir porsiyon meyve olarak düşünülmeli ve günlük porsiyon miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterse de ortalama 3 porsiyon meyvenin üzerine çıkılmamasına özen gösterilmelidir.

Genel olarak yaz mevsiminin meyve sebzeleri ise; karpuz, kavun, erik, kayısı, şeftali, çilek, kiraz, üzüm, incir, patlıcan, semizotu, kabak, kabak çiçeği, taze börülce, domates, bamya olarak sıralayabiliriz.

 

Sağlıklı bir yaz geçirmenizi dilerim.

 

Dyt. Canan TEKİN

dytcanantekin@gmail.com