Diyetlerde Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

1-HEDEF BELİRLEYİN..

Hedefimizi belirlerken astronomik hedefler değil , gerçekleşebilecek ve en önemlisi zayıf olmak için değil ideal kilolu olmayı hedefleyerek başlamalıyız.. Başarılı bir sonuç almak için aç kalmak gerekmez , dengeli ve yeterli beslenerek doğru planlanmış bir programla sağlıklı zayıflamak mümkündür. Uygun kilo kaybı haftada 1-1.5 kilogramdır.

2-TARTIM ARALIĞI EN AZ 1 HAFTA OLMALIDIR..

Kilomuzu takip ederken sık sık tartılmak motivasyonumuzun kaybolmasına sebep olacaktır. En uygun tartım aralığı 1 haftadır ve tartımlar da en az 2 saatlik açlık sonrası yapılmalıdır. Eğer tartımlar aç karnına yapılamayacaksa aynı saatlerde yapılmalıdır.

3-TARTIM SONRASI KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN..

Diyet programına başladıktan sonra her hafta tartım sonrası kaybettiğiniz ağırlığa göre kendinizi ödüllendirin.. Eğer 1 kilogramın üzerinde kaybettiyseniz istediğiniz bir şeyi gündüz öğünlerinde tüketin , akşama bırakmak doğru olmaz çünkü yatış vaktine kadar yeterli sindirilme vakti olmayabilir. Eğer 1 kilogramın altında kaybettiyseniz yine kendinizi ödüllendirin ama bu sefer daha hafif bir yiyecekle ödül yapın yada yarım porsiyon tüketin .. ama ne olursa olsun kendinizi ödüllerin . bu ödül , bir sonraki haftaya daha yüksek motivasyonla başlamanızı sağlayacaktır.

4-DİYET YAPARKEN KENDİNİZİ DIŞLAMAYIN..

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen herkes , doğru , yeterli ve dengeli bir beslenme ilkelerini benimsemelidir. Gün içerisinde tüm besin gruplarından (et, süt, sebze, meyve, tahıl) yeterli miktarda tüketmelidir. Kendinize yasaklar belirleyerek diyet yapmaya çalışırsanız kendinizi dışlamış olursunuz. Bu da diyet sürenizi ve başarınızı aşağıya çeker.

5-ÖGÜN VAKTİNİZ DEĞİLSE VE ACIKMIŞSANIZ KENDİNİZİ SORGULAYIN..

Çoğu insan , sıkıldığında , mutsuz olduğunda , mutlu olduğunda , sinirlendiğinde , değişik psikolojik durumlarda kendini aç hisseder. Böyle durumlarda açlığımızı sorgulamalıyız , eğer halen daha açsak ve yemek istiyorsak kalorisi düşük çiğ sebzeleri tercih etmeliyiz yaz aylarında domates , salatalık , marul vakitsiz atıştırmalık olarak uygun sebzelerdir. Tercihen birkaç kaşık yoğurdun içine salatalık, semizotu ekleyerek tüketebiliriz. Yoğurt sayesinde daha yorucu bir ek öğün olacaktır.

6-TÜKETİLEN HER BESİNİ NOT EDİNİZ..

Günlük besin tüketimi yapmak kendinizi  kontrol altında tutmak için ,  doğru besinlerin tüketilip tüketilmediğini , yanlışların yapılıp yapılmadığını ve aslında doğru bir beslenme programında ne kadar çok çeşitli besinin yer aldığını görmek için çok iyi bir yöntemdir.

7-SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN..

Yaz sıcaklarının başlamasıyla beraber su kaybımız artmakta ve suya olan ihtiyacımız artmaktadır. Yeterli miktarda su tüketmek sağlığımızı korumak için önemlidir. Günlük en az 2.5 litre su tüketmeliyiz. Eğer spor ve egzersiz yapıyorsak , fazla terleyen biriysek tükettiğimiz su daha fazla olmalıdır. Eğer idrarımız az miktarda ve koyu renk ise bu su tüketiminin yetersiz olduğunu gösterir.

Dyt. Hüseyin SENCAR