Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatın sonraki dönemlerini etkileyerek ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde oldukça etkilidir.

  • Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda, dengeli bir şekilde tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • Düzenli beslenmelerini sağlamak, fiziksel aktiviteyi arttırmak, ilgi duydukları bir spor dalına yönlendirmek kilo kontrolünde ilk adım olacaktır.
  • Çocuğunuzun gün boyunca yeterli sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat etmelisiniz. Beş yaşından büyük çocukların günde ortalama 8–12 bardak su tüketmesi gerekmektedir.
  • Dikkat edilmesi gereken bir başka konu günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacını beslenme programı ile karşılayıp karşılayamamasıdır. İhtiyaçların karşılanamaması durumunda beslenme yetersizlikleri ve bunlara bağlı hastalıklar, boş enerji alımı sonucunda ise şişmanlama problemi ile karşılaşılabilir.
  • Çocuklarda en büyük sorunlardan bir tanesi de abur-cubur tüketiminin fazla olmasıdır. Gün boyunca zamansız tüketilen aşırı şekerli ve/veya yağlı besinler, çocukların iştahını kapatarak büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan esas besin maddelerini almalarına engel olur. Bu nedenle çocuklarınıza öğünlerden 1–2 saat önce şekerli, abur cubur yiyecekler vermemelisiniz. Bu tür yiyecekler olabildiğince seyrek olmak şartıyla, ana öğünden sonra çocuğun karnı tokken az miktarda kontrollü bir biçimde verilebilir.
  • Ara öğünlerde meyve salataları, ev yapımı pekmezli kuru meyveli kekler, ayran, süt gibi daha sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Meyve salataları ceviz, badem ya da balla tatlandırılabilir ya da sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Uzm. Dyt. Gökçe MOHAÇ