Okul öncesi dönemde; aile içinde düzenli öğün tüketim alışkanlığı yoksa, çocuğun yetersiz ve dengesiz beslenmesi söz konusu olabilir. Oysa bu dönem, çocuğun besinlere karşı pozitif tepki geliştirmesi ve olumlu alışkanlıklar kazanması gereken bir zaman dilimidir. Yetişkin dönemdeki sağlığı açısından büyüme dönemindeki beslenmenin kaliteli olması önemlidir.
- Çocuğa mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı
Gece uzun süren bir açlıktan sonra vücudun en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltısını iyi yapmayan çocukların öğlene kadar mutlaka bir ara öğün yapmaları hem öğlen yemeğinde çok fazla atıştırmalarını engelleyecek hem de kahvaltı öğününde eksik kalan besin öğelerini tamamlamalarını sağlayacaktır.
- Yumurtanın önemi unutulmamalı
Yumurta anne sütünden sonra doğadaki en önemli protein kaynağıdır. Bu sebeple çocukların haftada 4-5 gün yumurta yemesi önerilmektedir. Haşlama, omlet veya menemen gibi pişirilebilir. Yememekte çok direnen çocukların çorbasına yumurta katılabilir.
- Zorlamayın, örnek olun
Küçük çocukların sağlıklı beslenmesi ilerde oluşabilecek şişmanlık, kalp hastalıkları, kanser ve diğer kronik hastalık risklerini azaltmada yardımcı olur. Küçük çocuklar için kalsiyum, protein, A vitamini ve demir en önemli ihtiyaçlardır.
Her besin için çocuklara farklı seçenekler bulunabilir. Sütü reddeden çocuğunuza peynir veya yoğurt verebilirsiniz.
- Oyun çağındaki çocukların ve okula yeni başlayanların porsiyonları yetişkin porsiyonunun 1/3 ü kadar olmalıdır. Bazı yayınlar ise, her yaş için 1 yemek kaşığını ölçü olarak önerir. Yani, 4 yaşındaki çocuk için 4 yemek kaşığı sebze veya 5 yaş için 5 yemek kaşığı sebze 1 öğün için yeterlidir.
- Çocukların favori yemeklerine sebzeler ekleyebilirsiniz. Çorbalara sebze veya kuru baklagiller ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Sebzeleri çiğ olarak da yeme alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Sebzelerle ilgili boyama kitapları ya da görseller bulabilirsiniz. Eğer bunların hiçbiri işe yaramıyorsa, gün içinde tükettiği meyve miktarını artırabilirsiniz.
İyi günler, sağlıklı beslenmeler..
Uzm. Dyt. Gökçe Mohaç
gokcemohac@hotmail.com